«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία απαιτεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ενημερώνοντας για τις διαβουλεύσεις, χαρακτηρίζοντας αυτή την απόφαση ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα».
θερμαντικα σωματα πινακες τιμες
Προστίθεται ότι σήμερα, η Μέρκελ και ο Μακρόν «θα συζητήσουν με τον πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης αυτής και για τον απαραίτητο πολιτικό οδικό χάρτη προκειμένου να αποκατασταθεί διαρκής ειρήνη στη Συρία».
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Το 15μελες συμβούλιο ψήφισε την κατάπαυση ώστε να επιτραπεί η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής αρωγής στην Ανατολική Γκούτα και η απομάκρυνση αρρώστων και τραυματιών.
Συρία-ανατολική Γκούτα: χιλιάδες άμαχοι αιχμάλωτοι ενός μικρού κι ενός μεγάλου πολέμου
«Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΟΗΕ ζήτησε την άμεση εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία χωρίς την ύπαρξη «συγκεκριμένων συμφωνιών» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί αρνήθηκαν το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο, κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.
Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες, καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις, σημειώνουν οι παρατηρητές. Κατά συνέπεια, η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όποτε και αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να είναι αβέβαιη.
Επειτα από αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.
Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γκούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.
Αλεπάλληλες καθυστερήσεις
Η ψηφοφορία είχε καθυστερήσει αρκετές φορές από την Πέμπτη, οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Σουηδία και το Κουβέιτ επέδωσαν στους εταίρους τους ένα προσχέδιο απόφασης, ωστόσο η Ρωσία επέμεινε ότι το κείμενο χρειαζόταν αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι είναι «ουτοπικό», καθώς ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι οι μαχητές που ελέγχουν την περιοχή θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Ρωσία, ο πραγματικός στόχος του κειμένου ήταν στο να ρίξουν την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας στη συριακή κυβέρνηση και ενδεχομένως να προετοιμάσουν το έδαφος για αλλαγή του καθεστώτος.
Μετά από τις αλλεπάλληλές καθυστερήσεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, επανέλαβε χθες την επείγουσα έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσουν τόσο ο «φρικτός» βομβαρδισμός της πολιορκημένης Ανατολικής Γκούτα όσο και τα τυφλά πυρά όλμων εναντίον της Δαμασκού.
Η Γκούτα το νέο Χαλέπι
γονιδης νιωσε με
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου