Στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί κατήγγειλε ότι παράνομοι διακινητές βρίσκονται μέσα στα hot spots.
τι σημαινει το τηλε
φορμα κοινωνικου ιστορικου για κοινωνικους λειτουργους
«Αυτή τη στιγμή διακινητές διαμένουν μέσα στα hotspots και κάνουν τις δουλειές τους μέσα από εκεί», είπε και κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, λέγοντας ότι ο ίδιος έδωσε 8.000 ευρώ σε διακινητές προκειμένου να φέρουν τη γυναίκα του από το Αφγανιστάν, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.
Στη συζήτηση η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Όπως είπε, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται σήμερα σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500, 13.000 μετανάστες. «Τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν έρθει στο σύνολο τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.536 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 610», είπε και πρόσθεσε ότι η Μυτιλήνη έχει 8.095 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέρυσι ανέρχονταν σε 3.050. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν πέρυσι 6.500 και φέτος 13.500.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην επιτροπή, προβληματική είναι η κατάσταση και στο ζήτημα των αιτήσεων ασύλου, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. «Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν είναι χιλιάδες, τα επίσημα στοιχεία για το 2018 αναφέρουν ότι κατά το α’ τρίμηνο του έτους μόνον στη Λέσβο έχουν κατατεθεί 4400 αιτήσεις», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου